Psikolojinin Ötesinde Bir Alan: Parapsikoloji

Sabah uyandığımızda bazı rüyalarımızı hatırlamakta zorlanmayız. Hele ki bu rüyayı gün içinde aynı formda tekrar yaşıyorsak uzun süre etkisinden kurtulamayız. Rüyanızda gördüğünüz bir sahneyi gerçek hayatınızda yaşamak size ne düşündürür? Kimi insan psişik güçleri olduğunu iddia edecektir, kimisi için başka açıklamaları olacaktır bu durumun. Muhakkak ki beynimiz bu durumu olağan kabul etmeyecek ve birtakım geçerli sebepler üretmeye çalışacaktır. İşte parapsikoloji tam da bu aşamada devreye giriyor ve bu duruma sebepler arıyor. Hepimizin hakkında az buçuk fikir sahibi olduğu parapsikoloji nedir ve aklımızdaki soru işaretlerine ne oranda cevap verir?

Parapsikoloji Yunanca kökenli bir kelimedir. Para sözcüğü “ötesinde” anlamına gelir ve psikoloji terimi ile birleşince psikoloji ötesi gibi bir anlam ortaya çıkar. Bana kalırsa adının da hakkını verir çünkü psikolojinin sınır çizgisini aşarak farklı bir dünyanın kapılarını açar ilgilenenler için.

Etrafınızda meydana gelen ve bilimi kullanarak açıklayamadığınız olayları bir düşünün. Bir arkadaşınızı düşünüyorsunuz, telefonunuzun melodisi irkilmenize sebep oluyor, ekrandaki ismi gördüğünüzde ise bu irkilmenin şiddeti çok düşük kalıyor çünkü arayan biraz önce aklınızdan geçirdiğiniz arkadaşınızın ta kendisi. Telefonu açıp bu durumdan ona bahsettiğinizde; “Kalp kalbe karşıdır.” lafını duyarsınız çoğu zaman ama çok da tatmin olmayarak kapatırsınız tabii ki konuyu. Nedir peki bu durumun açıklaması?

Parapsikoloji tam da aklınızdaki soru işaretlerine cevap vermeyi hedefleyen bir alan. Ölümden sonraki yaşam, duyu dışı algılama gibi pek çok paranormal olayı inceleyen bir alan olan parapsikoloji Avrupa’da birçok üniversitede çalışma alanına sahip. Türkiye’de henüz varlığını ispatlayamamış olsa da Duke, Harvard gibi birçok tanınmış üniversitede laboratuvarları dahi kurulmuştur.

Peki, paranormal psikolojinin ilgi alanlarına göz atarsak bizleri neler bekliyor dersiniz?

Duru görü; nesnelerin, kişilerin beş duyu organı olmaksızın algılanmasıdır. Örneğin; gözlerinizi kapattığınızda gözünüzün önünde bir şeyler canlanıyor diyelim. Bunlar birtakım imajlar olabileceği gibi geçmişten veya gelecekten gelen olaylar, şekiller de olabilir. Duyu görü tekniğine göre gözünüzün önene gelen bu imajlar psişik güçlerinizle doğru orantılı.

telepati

Telepati; beş duyu organımızın haricinde iletişim kurabilme yetisini konu alır. Yazının başında verdiğim örneği telepati ile açıklamak mümkün olabilir. Şöyle ki; telepati alıcı ile verici arasındaki duyu organları olmadan kurulan iletişimdir. Yani belki de biz bizi arayacak arkadaşımızı düşünürken onunla telepatik bir bağ kurduk. Burada alıcı arkadaşımız olurken verici ise siz yani mesajı yollayan kişi oluyor. Bu bağ kurulduktan sonra arkadaşınız da sizi düşünüyor ve aramaya karar veriyor. Telepati için alıcı ve verici unsurlar arasındaki enerjinin gücü de çok önemli. Alıcı unsurun sizin verdiğiniz mesajı algılayabilecek enerji geçiş gücüne sahip olması gerekiyor.

telekinezi

Telekinezi; düşünce gücü ile nesneleri hareket ettirebilme durumu. Çoğu zaman televizyondaki yetenek yarışmalarında bizleri şaşırtan yeteneklerle karşılaşıyoruz. Kaşığı eğip büken adamın yeteneği nedir bilmiyorum ama bu bir psişik güçtür parapsikologlar için. Telekinezi bilimsel olarak açıklanamayan ve tartışma yaratan bir durum ve paranormal bir durum olarak kabul ediliyor. Bu arada pek çok insan bunu bir yetenek olarak görüyor ve teknikleri hocalar tarafından öğretiliyor. Hatta öyle ki Türkiye’de teorik telekinezi kursları mevcut. İlgisi olana duyurulur!

adf

Bunlar parapsikolojinin alt dallarından birkaçı diyebilirim. Bunun dışında başka konulara da merak sarmış bir alan parapsikoloji. Bilim bazı konulara açıklık getiremezken belki de parapsikoloji bu boşluğu doldurmak için yanı başımızda bekliyor da bizim haberimiz yok. Haberimiz yok diyorum çünkü Türkiye’de farkındalık yaratmayan bir konu parapsikoloji. Avrupa’da ise pek çok akademik makale bu konuyu ele alıyor ve laboratuvarların ilgi alanlarından biri.

Siz bu konuda ne düşünürsünüz bilmem ama bu yazı pek çok okur için ilgi uyandırıcı cinsten olabilir. Doğrusu benim için gayet ilgi çekici bir konu ve verilen kurslara olan talebi gördüğümde yalnız olmadığımı görüyorum.

YAZAR: Seda CAN

KAYNAKÇA: EVRİM, Semra. “Parapsikoloji.” Psikonet. 2016.

Seda Can

TPÖÇG Blog Yazarı | Bilkent Üniversitesi Psikoloji Öğrencisi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.