TPÖÇG ile Röportaj: TPÖÇG Temsilcileri ve Yerel Yapılanmaları

1.TPÖÇG Temsilciler ve Yerel Yapılanmalar Koordinatörlüğü nedir, kaç kişiden oluşur?

TPÖÇG Temsilciler ve Yerel Yapılanmalar Koordinatörlüğü, Türkiye ve Kıbrıs olmak üzere çeşitli bölgelerde temsilcilikleri bulunan akademik etkinlik, sosyal etkinlik ve sosyal sorumluluk alanlarında çalışmaların yapıldığı, TPÖÇG bünyesinde bulunan 7 koordinatörlükten birisidir. Kişi sayısı, yıldan yıla değişiklik göstermekle birlikte, 130-140 kişi arasındadır.

2. TPÖÇG Temsilciler ve Yerel Yapılanmalar Koordinatörlüğü hangi ekipleri ve görevleri barındırır?

Koordinatörlüğümüz bünyesinde TPÖÇG Temsilcilerini, 5 yerel yapılanmayı, Temsilciler ve Yerel Yapılanmalar Koordinasyon Ekibi’ni (TYK) ve Temsilciler ve Yerel Yapılanmalar Araştırma-Geliştirme Ekibi’ni (Ar-Ge) barındırır.

3. Temsilciler ve Yerel Yapılanmalar Koordinasyon (TYK) Ekibi nedir ve yıl boyunca Temsilciler ve Yerel Yapılanmalar ile nasıl faaliyet gösterir?

Temsilciler ve Yerel Yapılanmalar Koordinasyon Ekibi, Temsilciler ve Yerel Yapılanmalar koordinatörüne bağlı olarak çalışmaktadır. TPÖÇG içerisinde aktif olarak akademik ve sosyal anlamda çeşitli etkinlikler gerçekleştiren İstanbul, İzmir, Ankara, Mersin-Adana ve Kıbrıs yerel yapılanma çalışanlarının koordinasyonundan sorumludur. Aynı zamanda, TPÖÇG içerisinde aktif olarak görev alan ve okullarındaki psikoloji öğrencilerine TPÖÇG faaliyetlerini tanıtan TPÖÇG temsilcilerinin de yıl içerisindeki koordinasyonlarını sağlamaktadır. Temsilcilerin çıkardığı “Gönüllü Gelişim Serisi (GGS)” etkinliklerinde mentorluk yaparlar. Ayrıca TYK Channel’ın geliştirilmesi ve yürütülmesinde, gerekli görüldüğünde TYK Etüt’ün düzenlenmesinde de görev alırlar. Yerel yapılanma çalışanları ve TPÖÇG temsilcileri yıl içerisinde yaşadıkları sıkıntılarda, motivasyon düşüşlerinde, bir etkinlik gerçekleştirirken çıkan sorunlarda, Temsilciler ve Yerel Yapılanmalar Koordinasyon ekibine danışırlar.

4. Temsilciler ve Yerel Yapılanmalar Araştırma-Geliştirme (Ar-Ge) Ekibi nedir ve yıl boyunca Temsilciler ve Yerel Yapılanmalar ile nasıl faaliyet gösterir?

Temsilciler ve Yerel Yapılanmalar Araştırma-Geliştirme Ekibi, Temsilciler ve Yerel Yapılanmalar Koordinatörlüğünün içinde yer alan bir ekiptir. Temsilciler ve Yerel Yapılanmalar bünyesindeki çalışanlar ile süreç içerisinde aktif bir şekilde iletişimde kalarak ihtiyaç analizlerini gerçekleştirip bu ihtiyaçlara yönelik araştırma ve geliştirmelerde bulunurlar. Süreçlerini kolaylaştırmayı, sürdürülebilirliği artırmayı ve faaliyetleri takip ederek analiz yapmayı amaçlarlar. Temsilcilerin ve Yerel Yapılanma çalışanlarının görevleri süresince gerçekleştireceği yeni etkinlik, proje, aktivite fikirlerini araştırarak, önerilerde bulunurlar. TPÖÇG ve Üniversitelerin Psikoloji Toplulukları/Kulüpleri arasındaki iletişimi sağlayarak aradaki bağı güçlendirirler, aynı zamanda aradaki bağı kurarken sağlanacak bilgiler için formları açarak bu formların takibini yaparlar. Başta Temsilciler ve Yerel Yapılanmalar olmak üzere, TPÖÇG çalışanları için arşiv niteliğinde olan “AR-GE Havuzu”nu geliştirmekten, yenilemekten ve güncel tutmaktan sorumludurlar. AR-GE Havuzunu ihtiyaç halinde çalışanlarla paylaşarak süreçlerini kolaylaştırmayı hedeflerler. Temsilcilerin çıkardığı “Gönüllü Gelişim Serisi (GGS)” etkinliklerinde Temsilciler ve Yerel Yapılanmalar Koordinasyon Ekibi ile birlikte temsilciye mentorluk yaparlar. Ayrıca TYK Channel’ın geliştirilmesi ve yürütülmesinde, gerekli görüldüğünde TYK Etüt’ün düzenlenmesinde de görev alırlar.

TPÖÇG Yerel Yapılanmaları

1.TPÖÇG’ün kaç yerel yapılanması vardır ve bunlar nerededir?

5 Yerel Yapılanma vardır. Bunlar; İstanbul Yerel Yapılanması, İzmir Yerel Yapılanması, Ankara Yerel Yapılanması, Kıbrıs Yerel Yapılanması ve Mersin-Adana Yerel Yapılanmasıdır.

2. Yerel Yapılanmalarda ne gibi faaliyetlerde bulunulur?

Yerel Yapılanmalar, psikoloji öğrencilerini bir araya getirecek faaliyetler düzenlerler. Bu faaliyetler, akademik etkinlik, sosyal etkinlik ve sosyal sorumluluk genel başlıklarında toplanabilir. Akademik Etkinlikler, psikoloji öğrencilerinin psikologlara, akademisyenlere, psikoloji bölümüyle ve alt alanlarıyla ilgili çalışmalara ve konulara psikoloji öğrencilerine ulaştırır. Sosyal etkinlik, psikoloji öğrencilerini kaynaştırmak ve eğlendirmek için etkinlikler düzenler. Sosyal Sorumluluk ise psikoloji öğrencilerinin çevrelerine, kendilerine ve dünyaya destek olmaları için çeşitli farkındalık ve yardım etkinlikleri, seminerler ve projeler düzenlerler. Ayrıca yerel yapılanmalarda, tüm yerel çalışanlarının görev aldığı, büyük çaplı gerçekleştirilen etkinlikler vardır. Bu etkinlikler, sene başında sosyal etkinlik tarafından gerçekleştirilen tanışma etkinliği ve sene sonuna doğru akademik etkinlik tarafından gerçekleştirilen psikoloji günleridir.

3. Yerel Yapılanmada bir göreve başvurmak için sağlaması gereken koşullar var mıdır?

Tabii ki başta psikoloji öğrencisi olmak geliyor, daha sonrasında yüksek motivasyon, öğrenmeye ve geri bildirime açık olmak geliyor. Bunlar olduktan sonra gerisi rahatlıkla oluyor.

4. Yerel Yapılanmada göreve başvurmak isteyenlerin görev süresince geliştirilebileceği özellikler ve kazanımlar neler olabilir?

Bu göreve sahip olan TPÖÇGlüler neler yapıyor? Görev süreniz boyunca elde edeceğiniz kazanımlar saymakla bitmeyecek kadar fazla tabii ki bu durum ne kadar emek ve çaba gösterdiğinizle doğru orantılı. Başta network ve kişisel becerilerde gelişim geliyor ( diksiyon, topluluk önünde konuşma, özgüven). Burada ekip içi çalışmayı, takım çalışmalarını, toplu çalışma dinamiklerini öğreniyorsunuz. Eğer bir başkan, başkan yardımcısı ya da ekip lideriyseniz liderlik becerileriniz fazlasıyla gelişiyor. Koordinasyon becerileriniz artıyor. Ya da bir sosyal sorumluluk, akademik etkinlik ya da sosyal etkinlik ekip üyesiyseniz organizasyonel becerilerinize çok büyük katkıları oluyor.

5. Size ulaşmak isteyenler nereden ulaşabilir?

Instagram hesaplarından ya da mail adreslerimizden ulaşabilirler.

Instagram: @tpocgankara, @tpocgistanbul , @tpocgkibris, @izmirtpocg, @tpocgmersinadana

Mail: tykekibi@tpocg.net , tpocgankara@tpocg.net, tpocgistanbul@tpocg.net, tpocgizmir@tpocg.net, tpocgkibris@tpocg.net, tpocgmersinadana@tpocg.net

TPÖÇG Temsilcileri

1.TPÖÇG Temsilcisi nedir ve görev tanımları nelerdir?

TPÖÇG Temsilcileri, psikoloji bölümü olan üniversiteleri TPÖÇG’e bağlarlar. TPÖÇG ve okullar arasında köprü görevi üstlenirler. Temsilciler, TPÖÇG etkinliklerini ve duyurularını okullarındaki psikoloji öğrencilerine iletirler, çeşitli tanıtım etkinlikleri düzenlerler. Yerel Yapılanması olan temsilciler, yerellerinde bulunan ekiplere(akademik etkinlik, sosyal etkinlik ve sosyal sorumluluk) yardımcı olurlar. Yerel Yapılanması olmayan temsilciler ise okullarındaki Psikoloji Topluluklarıyla çeşitli etkinlikler düzenlerler. Temsilciler ayrıca gönüllülere ulaşmak için gönüllü gelişim serileri ve okullarında tanışma etkinlikleri düzenleyebilirler. Ayrıca Değişim Ekibiyle ortak çalışarak hem şehirlerinde hem de ulusal şekilde okullar arası değişim programları düzenleyebilirler.

2. Temsilciler, temsil ettikleri okullarda nasıl faaliyetler gösterir?

Okulun ilk haftasında sınıflarda yaptıkları TPÖÇG sunumu ile gönüllülere TPÖÇG’ü anlatır ve gönüllüleri ile TPÖÇG arasında bir köprü kurar. Bireysel olarak çıkartabileceği Temsilci etkinlikleri ile faaliyet gösterebilir. Gönüllü Gelişim Serisi ile gönüllülerine TPÖÇG’ü daha yakından tanıtma fırsatı bulur. Yerel ve Ulusal olmak üzere iki farklı değişim programı açabilir ve bu sayede farklı üniversitelerden gelen Psikoloji öğrencilerini üniversiteleri ile buluşturur. Okulları bünyesinde TPÖÇG standı açarak, TPÖÇG’ün bilinirliğini artırabilecek faaliyetlerde bulunur. Bunlara benzer faaliyetler ile gönüllüleri TPÖÇG ile tanıştırır.

3. Yerel Yapılanması olmayan bir okulda okuyan Psikoloji lisans öğrencisi TPÖÇG temsilcisi olabilir mi? Görev süresi içeresinde nasıl hareket eder?

Yerel yapılanması olmayan psikoloji öğrencileri kendi okullarında TPÖÇG temsilcisi olmak için başvuruda bulunabilir. Yerel yapılanması olmayan TPÖÇG temsilcileri, kendi okullarından seçilen Gönüllü Destek Ekibi ile birlikte yıl boyunca akademik etkinlik, sosyal sorumluluk etkinliği ve sosyal etkinlikler düzenleyerek hem okulundaki psikoloji öğrencilerine TPÖÇG’ü, hem de TPÖÇG içerisinde kendi okulunu tanıtmak gibi görevleri üstlenmektedir.

4. Bu göreve başvuracak adayda beklenen özellikler nelerdir?

Bu göreve başvuracak adayda beklenen özellikler arasında girişkenlik, kriz çözümü, iletişime açıklık, yüksek motivasyon ve geri bildirime öğrenmeye açıklık gelmektedir.

5. TPÖÇG Temsilcisi olunca geliştirilebilecek özellikler ve kazanımlar nelerdir?

TPÖÇG Temsilcisi görev süresi boyunca hem gönüllülerle hem de TPÖÇG’teki diğer çalışanlarla çok fazla iletişim halinde olan bir göreve sahip. Sene başında sınıflarda yaptığı TPÖÇG Sunumlarıyla sunum becerilerini,TPÖÇG Haftası’nda okulunda açmış olduğu stand ile anlatma ve tanıtma becerilerini, sene boyunca gönüllülerle sık iletişim kurarak iletişim becerilerini geliştirebilir. Alacağı yaygın eğitimler ile de Zaman Yönetimi, Etkili Kriz Yönetimi, Sunum Teknikleri gibi farklı alanlarda da kazanımlar edinir.

6. Size ulaşmak isteyenler nereden ulaşabilir?

Her temsilcimizin TPÖÇG uzantılı ayrı mail adresi bulunmaktadır. Bu mail adresleri üzerinde ulaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.