ŞİDDET VARSA AŞK YOKTUR

Flört Şiddeti

İkili ilişkilerde maruz kalınan, görmezden gelinen, çok sevmenin sonuçları olduğu düşünülen, sürekli ertelenen ve bir şiddet türü olduğunun farkına varılmayan flört şiddeti. Son zamanlarda hemen hemen bu şiddet türüne aşina olmamıza rağmen, içerisinde sevgi ve aşk kelimelerini barındırdığımız ilişkilere konduramıyoruz. Toplum olarak, şiddeti fiziksel şiddet ile bağdaştırsak da şiddet sadece fiziksel şiddetten ibaret değil. Flört şiddeti, ikili ilişkilerde partnerlerden birinin, bir diğerinin üzerinde egemenlik kurarak fiziksel, cinsel, psikolojik, sosyal ve dijital şiddet içeren davranışlarda bulunmasıdır. 

Fiziksel Flört Şiddeti

Partnerin diğer partnerin bedenine kasıtlı olarak zarar verici davranışlarda bulunması. Tokat atmak, yumruklamak, sürüklemek, silah veya bıçak çekmek, eşya fırlatmak, itmek gibi bir çok eylem en çok uğranan fiziksel flört şiddetlerindendir. 

Cinsel Flört Şiddeti

Partnerin cinsellik konusunda baskılayıcı bir tutum sergilemesi. Diğer partneri istemediği halde cinsel ilişkiye zorlaması, reddedilmeyi kabul etmemesi. Cinsel birliktelik sırasında partnere zarar verici davranışlarda bulunması. 

Psikolojik Flört Şiddeti

Flört şiddetinin şiddet türleri içerisinde en zor tespit edilen ve kişinin suçlu, kendine güvensiz, çaresiz ve güçsüz hissetmesine neden olan türü ise psikolojik şiddettir. Şiddet uygulayan kişi, partnerini küçümser, yapabileceği eylemlere saygı duymaz, hayallerini ve istediklerini ciddiye almaz. Sözlü şiddete maruz bırakır; küfür eder, iftira atar, ismini karalar ve tüm davranışlardan sonra şiddede uğrayan partnerin özgüvenini zedeler, güvensiz ve çaresiz hissettirir. 

Sosyal Flört Şiddeti 

İlişki öncesinde sahip olunan sosyal hayata partnerlerden birinin duvar örmesini, diğer partneri yalnızlaştırmaya sürüklemesini, giyim tarzına karışmasını, control etmesini, sınırlaştırmasını kapsar. 

Dijital Flört Şiddeti

Teknolojik araçlarla partnerin diğer partnere zarar vermesini (ses, görüntü kaydı) ve tehdit etmesini içerir. Sosyal medya hesaplarına karışılması da bir dijital flört şiddeti örneğidir.

Israrlı Takip (Stalking) 

Ayrılan ya da hala  birlikte olunan partnerlerden birinin sürekli takip edilmesi. Kişinin birlikte olduğu veya ayrıldığı partnerinin evine, iş yerine, okuluna haber vermeden, davet edilmeden gelmesi. Partneri korkutmak, gözdağı vermek amaçlarıdır. 

Flört şiddetinin neresindesiniz? 

Şiddet döngüsüne karşı dur demediğiniz taktirde bu döngü asla son bulmaz!

Flört şiddetini masumlaştırmayın!

  • Biri size şiddet uyguluyorsa o kişiyi affetmeyin. Koşun, uzaklaşın. Şiddet affedilmez, şiddete karşı susulmaz ve sessiz kalınmaz. Şiddet kimden gelirse gelsin şiddettir.
  • Giyim tarzınıza, arkadaş seçiminize ve birçok tercihinize karşı çıkıyor ve engellemeye çalışıyor ise bunun adı ŞİDDETTİR. Buna başka anlamlar yükleyip, kendinizi anlamsızlaştırmayın, kandırmayın. 
  • Üzerinizde otorite kurmaya çalışıyorsa bunun adı da ŞİDDETTİR. Koruyor, kolluyor, seviyor demeyin. Kendinizi o kişiden koruyun. Kaçın, uzaklaşın.
  • Kıskanıyorum cümleleri ile hayatınızı kısıltlandırılmanın adı da AŞK değil, ŞİDDETTİR!
  • Ve biri size kendinizi değersiz hissettiriyorsa  bunun adı da ŞİDDETTİR. Şiddetin sadece fiziksel olmadığını kabul edin. Unutmayın ki her psikolojik şiddet beraberinde fiziksel şiddeti de getirir. Sessiz kalmak kabullenmektir . Kabullenmeyin! Tüm bunları ”normalmiş gibi ” geçiştirmeyin.
  • Şiddeti, masumlaştırmayın.

    Kurban olmamak için neler yapmalısınız?

  • Şiddeti tanımanız ve şiddeti kabullenmeniz gerekmektedir. Suçlu siz değilsiniz; şiddet uygulayan.
  • Önceliğiniz kendiniz olsun. Kendinizi geri plana atmak yerine, yaşadığınız hayatın size özel olduğunu ve bu hayatın merkezinde kendinizin olduğunu hatırlayın. 
  • ‘’Kıskandığı için böyle, bugün çok sinirli olduğundan ne olacak canım her ilişkide oluyor, ee ben de çok üzerine gittim’’ gibi cümlelere yer verip kendinizden şüphe etmeyin. Şiddette haklı olan tarafı aramayın.
  • İlişkinizde partnerinizin size karşı olan davranışlarını sorgulayın.
  • Partnerinizin sosyal hayatını gözlemleyin. Diğer ilişkilerde nasıl? Partnerinizi, ‘bir erkek sevgilisini korumalı, kıskanmalı. Ne öyle karı gibi, namusu korumak gibi erkekliği yüceltecek, şiddetin yararlı olduğunu düşünen düşüncelere yer veriyor mu ?
  • Sınırlar koyun. 
  • İlişkinizden önceki sosyal hayatınıza da zaman ayırın. 
  • Hayır demekten kaçınmayın. 
  • Herhangi bir şiddete karşı, partnerinizi, çok sevdiğinizi aslında hep böyle davranmadığını, yalnız kalmaktan korktuğunuzu düşünebilirsiniz. Şiddet döngüsüne dahil olduğunuzu fark edin.
  • Tüm yaşadıklarınızı yakın çevrenizle paylaşabileceğinizi unutmayın. Onlardan destek alın.
  • Ve unutmayın! Şiddet varsa aşk yoktur.

Başvurabileceğin Yerler: 

Kadın örgütleri (1)

http://www.siginaksizbirdunya.org/tr/siddete-maruz-kaldiginizda/49-siddete-ugradiginizda-basvurabileceginiz-kadin-orgutleri
http://www.kadinininsanhaklari.org/destek-almak-icin/siddete-karsi/

Polis 155/Jandarma 156

Alo 183 Kadın, Çocuk, Özürlü, Aile Danışma Hattı

Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM) – İstanbul 0212 465 21 96 – 97

Alo Baro 444 26 18 

(1) Kadın örgütlerini ve Hürriyet Alo Şiddet Hattı’nı aradığında adını söylemeden bilgi alabilirsin. 

(2) Sosyal hizmet, psikolojik ve hukuksal danışmanlık konularında destek olur. Acil durumlar için yönlendirme yapar.

   KAYNAKÇA;

            the https://www.morcati.org.tr/tr/8-mor-cati-kadin-siginagi-vakfi/8-flort-siddet

Yazar: Sena Karaosmanoğlu

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.