‘Sence Ben Homofobik Miyim?’

Homofobi nedir?
Eşcinselliğe ve eşcinsel olanlara karşı duyulan korku, nefret ve ayrımcalıktır homofobi. Homoseksüel ve phobos (korku) kelimlerinden türemiş  ve ilk kez 1969 yılında kullanılmış bir kelimedir. Ama Türk Dil Kurumu sözlüğünde ‘homofobi’ kelimesi bulunmamaktadır.

Kimdir bu homofobikler?
Mesela ‘sence ben homofobik miyim?’. HAYIR.
Bence sen de homofobik değilsindir.
Hatta burada eminim kimse homofobik değildir.

Eşcinselliği bir hastalık daha da kötüsü bir ‘anormallik’ olarak görüyorsanız siz homofobiksinizdir.

Eşcinsellik hastalık mıdır? Tedavisi var mıdır?
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) gibi bir çok örgüt eşcinselliği uzun yıllar boyunca ‘hastalık’ olarak değerlendirdikten sonra hastalık sınıflandırma listelerinden çıkarmışlardır.
Amerikan Psikiyatri  Birliği (APA) 1973’te eşcinselliğin hastalık olmadığını ilan etmiştir. Dünyadaki bu duruma paralel olarak ülkemizde de ruh sağlığı örgütleri eşcinselliği bir cinsel yönelim olarak tanımlamaktadır. Aksi tutumlar mesleki etiğin ihlali olarak görülmektedir.
O yüzden eşcinsellik hastalık veya bir bozukluk olmadığı için herhangi bir tedavisi söz konusu değildir.

Peki ya ‘anormallik’ midir?
Normal-anormal tanımlarının her zaman neye ve kime göre yapıldığını merak etmişimdir.
Tamam hastalık değil ama normal de değiller yani diyenlerin sayısının azımsanabilceğini düşünmüyorum. Bence asıl kilit nokta burası.

Şöyle bir tanımlayacak olursak.
Heteroseksüellik bir kişinin karşı cinsten birine cinsel ve romantik olarak yönelim göstermesidir. Eşcinsellik aynı cinsten olan kişilerin birbirlerine cinsel ve romantik olarak ilgi duymasıdır.
Biseksüellik ise bir kişinin hem karşı cinsten hem de kendi cinsinden olanlara cinsel ve romantik ilgi duyabileceği anlamına gelir. Bu üç kavram birbirinde ne daha fazla normal ne de daha fazla anormaldir.
Transeksüellik ise bir kişinin üreme organlarına göre tanımlanmış cinsiyetine ait olmama hissiyatidir. Bu durum transları heteroseksüellere göre daha az normal ve daha az doğal yapmaz.

Türkiye’de eşcinsellik..
Türkiye’de eşcinsellik kanunen yasak olmayabilir fakat homofobinin oldukça yaygın olduğu söylenebilir mi? Söylenebilir.
Zira zamanında Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanımızın ‘Eşcinsellik hastalıktır ve tedavi edilmelidir.’ demişliği vardır. Yıl 2010.
2009 yılında da Prof. Dr. Yılmaz Esmer tarafından yapılan bir araştırmada ‘Kiminle komşu olmak istemezsiniz?’ sorusu 34 ilde 1750 kişiye sorulmuş ve katılımcıların %87’si “eşcinsel” kişiler olarak cevap vermiştir.
Ama tabi ki de bu %87 homofobik değildir demi?

Homofobik değiliz, ama komşumuz eşcinsel olmasın, çocuğumuz kardeşimiz aman Allah korusun…
Homofobik değiliz, ama eşcinsel olmayan insanlara hakaret etmek için eşcinsel olanı aşağılayan argo kelimeleri kullanırız.
Homofobik değiliz, ama kafelerde sokaklarda yakınlaşan heteroseksüel çiftleri görmekten rahatsız olmazken, homoseksüel çiftlerin yakın temas halinde olmalarından rahatsızlık duyarız ve kınarız.
Homofobik değiliz, hatta gayet saygılıyız o yüzden ilk tanıştığımız eşcinsele ‘sen ne zaman anladın şey olduğunu?’ diye rahatça sorabilceğimizi zannederiz.

Sen de homofobik değilsin, ama senden uzak dursunlar istiyorsun, DEMİ?

Homofobik olman için eşcinselliği taşlaman gerekmiyor,
ötekileştirdiğin,
toplumun dışına ittiğin,
haklarını savunmadığın,
cinayetlerine sessiz kaldığın,
benden uzak dursunlar ne yaparlarsa yapsınlar dediğin sürece,

EVET BENCE SEN HOMOFOBİKSİN!

YAZAR: Begüm DOĞRAMACI

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.