Merhaba Sevgili Okur,
Toplum olarak artık Psikoloji bilimine karşı çok daha duyarlı ve meraklıyız. Bu merakla birlikte eksik, güvenli olmayan bilgilerin kurbanı olabiliyoruz. Daha önce “Psikolog ne yapmaz?” gibi sorulara cevap veren TPÖÇG ekiplerinin yanında yer alarak; Psikoloji biliminin alt alanlarına dair bilgilenmek, okuduğumuz bölümü daha iyi görmek için bu ay konumuzu “Alt Dallarıyla Psikoloji” olarak belirledik. Umarım keyifle okuyacağınız ve merak duygunuzun daha da büyüyeceği bir sayı olmuştur.
Keyifli okumalar dileriz.
“Sosyal etki de tam olarak insanların tutum ve davranışlarının diğerlerinin duygu, düşünce veya varlıklarından nasıl etkilendiğidir. Peki siz fark etmeden bile olsa diğerlerinin duygularından, düşüncelerinden, davranışlarından ve varlıklarından hiç etkilendiğinizi düşündünüz mü?” (Canpolat, 2019)
“Peki yıllar içerisinde dünya üzerindeki bu değişiklikler nelere mal oldu? İnsanlığa, hayallere, ruh sağlığına; yıllar içinde hangisini alıp götürdü bizlerden bir fikriniz var mı? Neden hep daha yükseğe diktik gözümüzü, alçakta kalmak bu kadar mı korkutucuydu?” (Çakmak, 2019)
“Biz kimiz, nasıl bir kişiliğimiz var, neden bu şekilde davranıyoruz sorgulaması belki de kişiliğin biçimlenmesi yolunda en büyük adımdır. Kim bilir? Öyleyse kim olduğumuzun muhakemesinde her birimizin kendi kişiliğini bulabilmesi ümidiyle..” (Gün, 2019)
“Bu sebeple, bireyler arası dengeler, toplumsal norm ve değerler değişebilir. Fakat çocuklar her zaman bu ticaretin dışında kalmalı, her daim gülmeli ve her günleri bayram olmalıdır.” (Aybey, 2019)
“ ‘Değişmeyen tek şey değişimin kendisidir’ diye katılığımızı bir kenara bırakarak belki de hiç de kestiremeyeceğimiz şekillerde gelişerek ve değişerek her gün hayat yolunda irili ufaklı adımlarla biraz daha ilerliyoruz. İnsan doğası ve hayatındaki tüm unsurlar öyle ya da böyle az ya da çok değişmekte ve akış halinde devam etmektedir.” (Paltacı, 2019)
“Çağdaş yükleme kuramının temelini oluşturduğunu düşünülen Keleyy’in küp kuramına göre birey olayları değerlendirirken üç farklı neden ve etkileşim birlikte değişimine gider.” (Sırlan, 2019)
“Geleneksel yaklaşımla bu bilimlerin her biri kendi içinde kapalı olarak çalışmalar yürütmüştür. Fakat artık çağdaş bilim, multidisipliner çalışma ile ve ancak ekip çalışması ile problemlerin çözümüne ulaşılacağını desteklemektedir.” (Vardi, 2019)
“Tüketim kültürü bizi gerçek evimizden uzaklaştırdı. Hep daha fazlasını istedik. Güneş görmeden işe gidip gelmeye zorlandık. Boyun eğdik, kazandığımız paralar karşılığında kendimizi yüksek binalara hapsettik. An geldi katlanamadık ve kendimizi o binaların tepesinden aşağı atmak istedik. Gerçeklik algımızı kaybedip kendimize zarar verdik, çünkü ev neydi unutmuştuk.” (Topaloğlu, 2019)
“ ‘Barış’ halini genelde insanlar arası ilişkileri anlatmakta kullanıyoruz. Kendimizle, ‘kendiliğimizle’ olan barış haline nasıl bakmalıyız? Kendisiyle savaş halinde olan birinin topluma, doğaya karşı barış içinde olması mümkün mü?” (Doğan, 2019)
“Çıktığınız bu keşiften elbette önceki olduğunuz insan gibi dönmezsiniz, yeni bakış açıları kazanır, farklılaşırsınız. Althusser’in dediği gibi masum okuma yoktur. Siz artık önceki siz değilsinizdir. Bütün mesele size temas edecek kitabı bulabilmekte.” (Bayısın, 2019)
“Bu yüzden sanat psikolojisi sanatçının, eserin incelendiği, yorumlandığı bir süreçken aynı zamanda sanatçının kendine bakışı üzerinden bize sunduğu bir aynadır. İçe bakıştır.” (Keşan, 2019)
“Şimdi… Sana bir şey sormak istiyorum sevgili okur; bu hayatta bir amacın olmadan ne elde edersin? Geçirdiğin veya geçireceğin yaklaşık 70 yıllık bu ömür gerçekleştirmek için çalışacağın hedefler olmadan nasıl bir şekil alırdı? Hayatın akışından, sana kendi kendine getirdiklerinden zevk mi alırdın yoksa başka hayatların içerisinde umarsızca seyahat eden bir kayıp mı olurdun?” (Yücel, 2019)
Soru ve görüşleriniz için: dergi@tpocg.net